Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 01. 15:30, vasárnap | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője, Urvald Péter

Wosztrovszky-emlékek érkeztek a sásdi gyűjteménybe

Wosztrovszky-emlékek érkeztek a sásdi gyűjteménybe

Őri Nándor dombóvári bélyegestégla-gyűjtő az egykori sásdi Wosztrovszky család dokumentumait adományozta a Sásdi Honismereti Szakkörnek. Az iratok egy általa megvásárolt házból kerültek elő.

A dombóvári gyűjtő (első képünkön balról) az egykori sásdi Wosztrovszky Péter leszármazottjától vásárolta meg azt a házat, amelynek padlásáról viszonylagos épségben kerültek elő a család dokumentumai.

Mint az Őri Nándor által felajánlott adományt átvevő Urvald Péter, a Sásdi Honismereti Szakkör vezetője az infoDombóvár.hu-nak elmondta, kifejezetten kapóra jöttek nekik a gazdaságtörténeti iratok, mivel ilyen téren - különösen ami a kereskedelmet illeti - erősen hiányos az általuk gondozott sásdi helytörténeti gyűjtemény. Éppen ezért további felajánlásokat is szívesen fogadnak a helytortenet@sasd.hu email címen.

A mostani adomány részeként a következő dokumentumok érkeztek hozzájuk: Wosztrovszky Péterné - Textiláru bevásárlási könyv (1941), Textilvásárlási könyv (1947), reklámkarton; Wosztrovszky Péter - Sásd és Vidéke Hitelszövetkezet tagsági könyv (1925), 1940. évi Gabona forgalmiadókönyv, Adóív (1937), a Szociáldemokrata Párt tagsági könyve (1945.), Munkakönyv és a Társadalombiztosító kapcsolódó levelezései (1953-1957); Wosztrovszky Miháhy - Lakatos iparigazolvány (1912.); fotó egy Oroszországban, 1916. július 31-én elhunyt ismeretlen férfiről.

A bélyeges téglákat szenvedélyesen gyűjtő Őri Nándort foglalkoztatta a Sásdon egykor gyártott „ST” feliratú téglák betűjelének jelentése, ezért utánanézett annak a 30-as évekbeli Baranya vármegyei név- és címtárban. Azt találta, hogy a szóban forgó időszakban a Sásdi Takarék Pénztár Rt. tulajdonában állt a helyi téglagyár. Azaz valószínűleg innen ered az S és T betű a téglabélyegen.

Cserveni Gábor

További fotók a lenti felvételre kattintva megnyitható képgalériában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.