Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. November 15. 17:03, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a liverpooli robbanást

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a liverpooli robbanást

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst.

A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson hangsúlyozta ugyanakkor hétfői tájékoztatóján, hogy a cselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

A robbanás vasárnap délelőtt a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, egy taxiban történt, amelynek utasa - a rendőrség feltételezése szerint az elkövető - a helyszínen meghalt. A taxisofőrnek sikerül idejében kimenekülni az autóból, és bár megsebesült, de már hazatérhetett a kórházból.

Russ Jackson a hétfői tájékoztatón elmondta: az eddigi vizsgálat szerint rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze.

A rendőrségi vezető szerint nem ismeretes, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.

A brit sajtóban megjelent találgatásokra utalva Jackson elmondta: a rendőrség tudatában van annak, hogy a kórház közelében éppen a robbanás pillanataiban kezdődött a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő, minden év novemberében megtartott gyászünnepély, de jelenleg semmilyen vizsgálati adat nem utal arra, hogy az incidens és a rendezvény között kapcsolat lett volna.

A rendőrségi terrorelhárító szolgálat területi vezetője úgy fogalmazott: jóllehet a robbantás indítéka nem ismert, az összes körülmény figyelembevételével a szolgálat terrorcselekménynek minősítette az esetet.

Russ Jackson megerősítette azt is, hogy a rendőrség két liverpooli lakcímen három embert őrizetbe vett, és az egyik helyszínen "jelentőséggel bíró" tárgyakat foglalt le.

Jackson ezek mibenlétét nem részletezte. Kijelentette ugyanakkor: a vizsgálat jelenleg annak kiderítésére összpontosít, hogy készült-e még hasonló robbanószerkezet, mi volt az incidens indítéka, és vannak-e az ügynek további érintettjei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése