Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Április 28. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy tanulmány.

A csokoládé – különösen a keserű – ugyanis számtalan olyan jótékony anyag forrása, amely jót tesz az egészségnek - írja a The Times of India.

Többek között az étcsokoládé flavanolokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett számos vizsgálat igazolta már, hogy a flavanolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus gyulladás kockázatát, valamint védik a vérereket.

San-Diego-i kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy az étcsokoládé valóban csökkenti-e a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, a vér áramlását és javítja a vér lipid szintjét.

A tanulmányban 31-en vettek részt, s véletlenszerűen kaptak napi 50 gramm 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, illetve 0 százalékos kakaótartalmú fehér csokoládét. A résztvevőket arra kérték, hogy 15 napon keresztül egyék a kapott csokoládét. A tanulmány elején feljegyezték mindegyikük vérnyomását, a végtagok vérellátását, a keringő lipid profilok és a vér glükóz szintjét.

Megállapították, hogy az étcsokoládét evőknél magasabb volt a HDL, a „jó” koleszterin, és alacsonyabb az LDL, a „rossz” koleszterin szintje. Ezáltal a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a glükóz és a lipid profilok szintjét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket