Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Október 11. 09:32, kedd | PR
Forrás: (x)

Tapadós melléfogások, amik végül jól sültek el

Tapadós melléfogások, amik végül jól sültek el

Van néhány olyan praktikus találmány, amik a mindennapjaink részei, de nem is gondolunk rá, hogy nem szándékosan találták fel őket. Bemutatunk három olyan tapadós ötletet, ami teljességgel a véletlen szüleménye.

Napi feladatainkhoz sokféle ragasztót vagy ragasztóanyagot használunk az egyszerű stifttől a szövethálós ragasztószalagig. Ezek nagy mértékben megkönnyítik a dolgunkat és azt feltételeznénk, hogy célzottan az adott problémára fejlesztették ki, pedig az élet ennél sokszor jóval kalandosabb utakon vezeti a feltalálót. A Tesa ragasztószalagban, az öntapadós jegyzetlapokban és a tépőzárban egy dolog a közös: mindhárman a véletlen művei.

A Tesa ragasztószalagja

A Tesa világhírű ragasztóipari cég, ami számtalan termékével vezető technológiát képvisel. Éppen ezért nehéz elképzelni, de az első Tesa ragasztószalag valóban egy félresikerült találmány volt.

Dr. Oscar Troplowitz találmánya ugyanis először ragtapasznak készült, de a ragasztófelület olyan erős volt, hogy irritálta a bőrt, így a találmány gyorsan megbukott. A feltaláló viszont nem adta fel, és továbbfejlesztette a ragasztóanyagot is és a hordozóanyagot is feltalálva ezzel a Tesa ragasztószalagot, ami a mai napig a világ egyik legjobb minőségű ragasztószalagja.

Öntapadós jegyzetlapok

A post-itként is ismert öntapadós jegyzetlapok története pont az ellenkező problémával kezdődik: itt a felhasznált ragasztóanyag tartós, de túlságosan gyenge tapadást eredményezett. A feltaláló Spencer Silver volt, de kollégája, Art Fry gondolt rá először, öntapadós lapokat gyártsanak a segítségével. Az ötlet annyira bejött, hogy milliárdos iparág épült rá az 1990-es években lejáró szabadalomnak köszönhetően.

Az öntapadós jegyzetlapok használata nagy divatnak örvend, de olyan ipari célokra is használják, mint a projektmanagement folyamatábrák vagy akár a nyelvtanítás.

Tépőzár

Szintén tapadós problémából indult ki a tépőzár feltalálása, mikor George de Mestral kutyasétáltatás közben azon bosszankodott, hogy a bojtorján a nadrágjába tapadt. Bosszankodása aztán egy találmányba fordult át, mikor nagyító alatt szemügyre vette, hogy a bojtorján kis kampói hogyan kapaszkodnak a puha szövetbe. Néhány kísérlet után megszületett a nejlon alapú velcro, ami az angol velvet (bársony) és crochet (horgolni) szavakból áll össze és arra utal, hogy a tépőzár bársonyos felületébe apró horgokkal kapaszkodik a szalag másik fele.

Címkék: tépőzár, találmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat