Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 15. 08:10, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Rózsával és mosolygós fánkkal

Rózsával és mosolygós fánkkal

A Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság tagjainak februári találkozója.

Igaz, hivatalosan már Hamvazószerdához értünk, de a közelgő, kortárs szeretet-napi megemlékezés: a Bálint-Valentin előestéjén összegyűlt dombóvári polgárok egy közössége, a Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság tagjai megkülönböztetett figyelmet szenteltek az éltető és gyógyító virág: a rózsák közeli falujából, Nakról érkezett kedves vendégnek. Az ifjú és elhivatott Rácz Róbert, aki e kies és igyekvő települést vezeti már néhány éve, elmondta: a falujukból származó, Dél-Amerikát megjárt és számos szabadalommal embertársai javát is szolgáló "naki javas-ember", Széles Lajos (1897 - 1992) nyomán, a Pallos József Péter, ó-dombóvári lokálpatrióta vezette Gyógynövénykutató Intézet, ill. a PannonPharma Zrt. jóvoltából immár 10.000 rózsatövet (!) nevelnek és termesztenek gyógyászati célú feldolgozásra. Az önsegítő és -foglalkoztató programot folytató település és szomszéd-községeik némelyike azon van, hogy a megélhetés és az önálló lábra állás igen nehéz útját járva és próbálva sikert érjen el s a szó szoros értelmében is felvirágozhasson a későbbiekben. Külső-Somogy és a Kapos-Koppány mente vidékének értelmes és hasznot hajtó munkára fogható lakói - a kényszerűség ellenére is - készséggel vesznek részt a Start-programban, amelyben a szép és sok hiedelemmel is körülvett virág mellett a az ipari mák szakszerű termesztése is haszonnal járhat. A kártevők ellen - régen is okkal - ültetett levendula és körömvirág pedig további eljárásokat segíthet majd elő. A leszüretelt, majd a szállítás előtt helyben lefagyasztott rózsaszirmok későbbi feldolgozása mellett ízletes "melléktermék" a rózsalekvár is,- ebből a Gerber István asztalfő által összefogott közösség jelen lévő tagjai is kaptak egy-egy üvegcsényi kóstolót. (Hogy sokféle hatása közül ki-ki melyiket tapasztalta meg, az majd a következő hetekben derülhet ki s a márciusi találkozó külön témája is lesz majd...)

Ezt követően, a meg-meginduló beszélgetések, stílszerű hozzászólások szünetében az Asztaltársaság egy másik meghívott tagja, sokak korábbról jó ismerőse: Kőszegi György is bemutatkozott. A vetőmag-kezelés, -forgalmazás és növényvédelem területén több mint két évtizede dolgozó, családjára is oly büszke ember közösségi működését - több más mellett - aktív tagsága és szervező munkája a Kapos Kórusban, valamint a helyi úszósport kapcsán most is végzett tevékenysége és elkötelezettsége jelzi.
A Bank István által összeállított vacsora-menü: farsangi legényfogó leves, tojásos galuskával körített paprikás csirkemell, valamint barack ízzel öntött mosolygós fánk karikákból állott. A tokosabbak természetesen már a helyben felbontott rózsalekvárt is kipróbálták a frissen sült tésztadarabkákkal...
- kristonvízi -
Széles Lajos életútjához többek között:

http://gynki.hu/ocPortal/uploads/filedump/pdf_files/Eletrajz_Szeles_Lajos.pdf

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.