Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

- jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten fontosnak tartja a teremtett környezet megóvását, illetve a jövő generációi számára egy tiszta, biztonságos, élhető környezet átadását. Ennek érdekében számos akciót, projektet indítottak, ezek közül kiemelkedik a TeSzedd! akció, amely gyakorlatilag Magyarország legnagyobb önkéntes hulladékgyűjtési akciója, és az idén tizenkettedik alkalommal szervezték meg - tette hozzá.

Az államtitkár jelezte, hogy 2023-ban közel 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban, az idén azonban ennél is nagyobb volt az érdeklődés. Szerinte ez fontos egyrészt az illegális hulladékok elleni küzdelem, másrészt az önkéntesség népszerűsítése miatt is.

Koncz Zsófia megemlítette, hogy a TeSzedd! mellett a Tisztítsuk meg az országot projekt keretében több pályázatot indítottak. Elindult a hulladékradar alkalmazás is, amelyet több mint 31 ezer ember letöltött, és ennek keretében több mint félmillió tonna illegális hulladéktól szabadították meg az országot.

Az államtitkár elmondta, hogy a Tisztítsuk meg az országot program második körének pályázati határideje március 27. volt, erre önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi jogi személyek, gazdálkodó szervezetek tudtak jelentkezni. Az idén első alkalommal elindítottak az Országos Polgárőr Szövetséggel is egy közös, egész éves, illegális hulladékgyűjtési akciót. Ezt a minisztérium 200 millió forinttal támogatja, és több mint ezer egyesület fog benne részt venni - fűzte hozzá.

Tessely Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: engedélyhez kellene kötni, hogy magánszemélyek közúton kommunális hulladékot szállíthassanak, és amennyiben ezt megszegik, akkor komoly büntetést kellene rájuk kiróni. Úgy vélte, ezzel jelentősen elejét lehetne venni az illegálisan lerakott hulladékok keletkezésének.

Bechtold Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester büszkeségnek nevezte, hogy a település belterületén nemigen találni illegálisan lerakott hulladékot. A külterületeken előfordul néhány gócpont, ezeket most az akció keretében felszámolják.

Válon a minisztérium munkatársai mellett V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Vízművek Zrt. dolgozói is részt vettek a hulladékgyűjtésben.

Címkék: szemétszedés, teszedd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: