Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 19. 23:15, csütörtök | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Nagy vállalkozás előtt a Dombóvári Székely Kör

Nagy vállalkozás előtt a Dombóvári Székely Kör

Helyi híreink szerkesztője Horváth Józsefnével, a Dombóvári Székely Kör elnökével beszélgetett. Esett szó köztük a közösség múltjáról és jelenéről, de főként a tavaszi-nyári terveikről.

Kedves Eti! Te voltál az, aki pár éve megálmodtad, és hamarosan meg is valósítottad, hogy egy egyesületbe fogd össze a Dombóváron élő székelyeket, illetve a kultúrátok iránt érdeklődőket. Mikor is alakult meg a székely kör?

A társaság 2010 márciusában jött létre, de 2011 májusában jegyeztek be minket civil szervezetként Dombóvári Székely Kör néven. Közben csatlakoztunk a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségéhez is, amelynek a programjaiban folyamatosan részt veszünk, illetve ők is rendszeresen megtisztelnek bennünket jelenlétükkel, szakmai segítségükkel.

Kikből áll a tagságotok?

Kilencven bejegyzett tagunk van jelenleg. Vannak köztünk bukovinai székelyek, csángó és székelyföldi magyarok, de szépszámú szimpatizánsunk és támogatónk van a helyi lakosok között is.

Nem múlik el hónap, hogy a dombóváriak ne találkoznának két-három olyan rendezvénnyel, programmal, amelyeknek ti vagytok a szervezői. Ezek mind nyilvánosak, tehát a város érdeklődő közönsége is részt vehet rajtuk. Mi lesz a legközelebbi "városi" rendezvényetek?

Április 21-én, szombaton 17 órakor egyik büszkeségünknél, a kertvárosi székely kapunál tartunk ünnepséget a felállításának első évfordulója alkalmából. Vendégünk lesz Csiki Béla, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének alelnöke. Az ünnepi műsorban fellép a helyi székely körünk Dalköre és a Kapos Szenior Tánccsoport. Erre is szeretettel várunk mindenkit, örülnénk, ha a város együtt ünnepelne velünk.

Milyen programterveitek vannak még a közeljövőre?

Májusban élménybeszámolót tart Tamás Zsolt, bonyhádi székely származású sportoló, aki kétszeres ultratriatlonos világkupa-győztes, a júniusi Civil Fesztiválon pedig Koller Mártonné festménykiállítással egybekötött Vándor madarak című könyvének bemutatója lesz Dombóváron.

Hallottam, hogy készültök őseitek földjére is a nyáron. Megosztanád velünk az út részleteit?

Igen. Egyesületünk eddigi legnagyobb vállalkozásának valóban az augusztus 10-től 17-ig tartó bukovinai-erdélyi kirándulásunk ígérkezik. A tervezett útvonal rendkívüli lesz, hiszen útba ejtjük Csernakeresztúrt, ahol bukovinai testvéreink élnek, majd a Szászföld - Nagyszeben, Fogaras, Brassó - érintésével egy háromszéki kirándulás - Kézdivásárhely, Gelence, Zágon, Csomakőrös - és a Szent Anna-tó, Csíksomlyó, valamint a Gyimesek érintése után találkozunk a moldvai csángók egy csoportjával, majd a Szeret folyó mentén haladva érkezünk meg Bukovinába. Itt felkeressük a valamikori öt magyar falut - Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva, Józseffalva, Andrásfalva -, aztán csatlakozunk a hadikfalvi búcsú rendezvényeihez. Ezt követően visszatérünk a Kárpátok ölébe, Szamosújvár, Bonchida, Kolozsvár majd Nagyszalonta érintésével a 8. napon visszaérkezünk Dombóvárra. A részletes program természetesen színesebb. Reméljük, nagyon sokan kedvet kapnak az úthoz, mert Erdély mindig rendkívüli élményekkel várja az odalátogatókat.

Bárki, aki Erdély szépségeivel szeretne megismerkedni, csatlakozhat hozzánk, akkor is, ha nem székelykörös. Ez 8 nap 7 éjszaka programja. Az úton félpanziós az ellátás, és mindössze 70.000 Ft-ért hirdettük meg. Érdeklődni, és természetesen jelentkezni az alábbi két telefonszámon lehet: 06 70 3691 832 és a 06 30 6202 228.

Kívánom, hogy felejthetetlen élményekkel térjetek haza! Addig is engedd meg, hogy további munkátokhoz jó egészséget, sok sikert, és egyre több érdeklődő résztvevőt kívánjak. Köszönöm a beszélgetést.

Én is köszönöm, hogy elmondhattam mindezt, és változatlanul igen nagy szeretettel várjuk rendezvényeinkre a dombóvári és környékbeli érdeklődő vendégeket.

Az interjút Cserveni Gábor készítette. Fotó: Leviboy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.