Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Február 07. 10:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Mesélő múzeum, beszélő tárgyak

Mesélő múzeum, beszélő tárgyak

Múzeumi óra Mórával, mórásokkal - Dombóváron

A néha még didergető múzeumi falak között e télidőben ismét érdeklődő diákok lába dobogott nemrégiben. Sajgó Zoltánné tanárnő vezetésével egy jól előkészített projekt-foglalkozás keretében látogatott a dombóvári Móra Ferenc Általános Iskola 12 fős vegyes csoportja a Helytörténeti Múzeumba. Ahol több más mellett megtudhatták, hogy iskolájuk névadója, a jeles író, újságíró, könyvtáros számos, immár legendás régészeti ásatás vezetője, valamint a szegedi múzeum igazgatója is volt egyúttal.
A hagyományos kézműves mesterségek közül a diákok ezúttal kettővel foglalkoztak most behatóbban.
Elsőként a még elmúlt év őszén, az Erdélyből indult, majd Dombóváron meggyökeresedett és életművét itt kiteljesített Balásy Gyula (1912 - 1978) centenáriumi emlékkiállítását keresték fel. A nagyobb létszámú látogatók fogadására elrendezett tárlatban Magyarosi Sándor ny. tanár, fafaragó mester, Balásy bácsi tisztelője s munkáinak jó ismerője vezette körbe a múzeum vezetőjével együtt a gyerekeket, akik már e közben is jegyzeteket készítettek, bátran kérdeztek és persze önfeledten nézelődtek a kiállított kis faszobrok, fali és asztali díszek, mértéktartóan cifrázott használati tárgyak között. Saját maga készítette és kézbe adott tárgyai példájával, valamint a mesterség-sarok eszközeinek bemutatásával lett teljes az erre szánt idő.
Ezt követően a múzeumi épület már korábban rendbe hozott, s eredeti szépségében látható téglaboltozatú pincéjébe ereszkedtek az ifjú kalandozók. Itt a dr. Kriston Vízi József vezetésével lassan egy kerámia látvány-tárrá fejlődő egységet közösen avattak fel a fazekasság iránt is fogékony diákok a felnőttkísérőkkelegyaránt. Az ősi formák nyomán készült hatalmas főző-edények, hagyományos ételek és italok, olajok és ecetek tárolói vagy a vidékünkön jellegzetes, a nyári munkák hevében hűsítő vizet nyújtó ún. "dori-korsók" szép sorozatai a már most tervezett visszatérés tervezgetését is előhívta.
S bár a Balásy Gyula - féle, gondosan faragott mosósulyok-lapra szerelt hőmérő néhány plusz Celsiusfokot mutatott csak bent e délelőttön, de a jó szó és a kölcsönös figyelem most is felmelegítette a vendégeket és a háziakat egyaránt!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.