Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 17. 22:25, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Életveszélyes az egykori Korona épülete

Életveszélyes az egykori Korona épülete

A Kulturális Örökségvédelmi Hatóság (KÖH) szerint életveszélyes az egykori Korona Szálló épülete Dombóváron Az önkormányzat által javasolt bontáshoz a hatóság nem járult hozzá.

Az 1810 körül épült, klasszicista stílusú, kétszintes épület állapota olyannyira kritikussá vált, hogy - a KÖH véleménye szerint - az északi végfala kidőlhet, és közvetlen életveszélyt jelent a szomszédos ingatlanra.

A hivatal Baranya megyei irodája már 2011-ben kötelezte a tulajdonos dombóvári önkormányzatot arra, hogy a veszélyt az északi fal és más teherhordó szerkezetek megtámasztásával hárítsa el. A város fellebbezése nyomán a KÖH emellett azt is előírta, hogy az önkormányzat 180 napon belül gondoskodjon az épület teljes állagmegóvásáról.

Az Eszterházy család egykori uradalmi épülete - amely a második világháború kezdetéig működött szállóként - 1963-ig állt műemléki védelem alatt, majd 2006-ban került fel ismét a védett épületek listájára. 1954 és 1979 között a város művelődési házának adott otthont, azóta kihasználatlanul áll.

Az újbóli védelem alá helyezés oka az volt, hogy az épület így menekülhessen meg a megsemmisüléstől. A KÖH mostani, másodfokú határozata abba az irányba mutat, hogy minél előbb el kellene végezni a teljes felújítást - mondta az MTI-nek Szigetvári Krisztián Tolna megyei műemlékvédelmi felügyelő. Hozzátette: a város egyik legrégebbi épületének belső szerkezetei is értéket képviselnek, de a legfőbb érték az egykori patinás szálló főhomlokzata, elsősorban azt kellene megmenteni.

A veszélyelhárítás mintegy két és fél millió forintba kerül, a költségvetésben jelenleg erre nincs elkülönített forrás - tájékoztatta az MTI-t Szabó Loránd polgármester, aki elmondása szerint azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az összeget biztosítsa az önkormányzat az omlásveszélyes fal megtámasztásához. A polgármester hozzátette: az épületet már 2006-ban aládúcolták, a faanyagot és a védőkerítést azonban többször is ellopták.

A helyreállítás teljes költsége egyébként meghaladja a félmilliárd forintot. Pályázati lehetőségeket igénybe lehet venni a felújításhoz, életképes funkciót azonban évek óta nem sikerült találni a kétszáz éves épületnek - jegyezte meg Szabó Loránd.

Az elképzelések között szerepelt oktatási központ, civil ház, szerzetesház, a főhomlokzat megtartásával épülő szabadtéri színpad, egy győri alapítvány az ősmagyar kultúra házát rendezte volna be a műemléképületben, amelyet az önkormányzat megpróbált értékesíteni is, de egy forintért sem kelt el - derült ki a polgármester szavaiból.

Fotók: Cserveni Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.