Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Május 12. 18:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Alsómocsolád Község Önkormányzata

KEOP-3.3.0.-2008-0053 Világunk összefüggései gyerekszemmel a Kölyök-fészek Erdei Iskola Tár-házában

KEOP-3.3.0.-2008-0053 Világunk összefüggései gyerekszemmel a Kölyök-fészek Erdei Iskola Tár-házában

Alsómocsolád Község Önkormányzata és az Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. 2008-ban pályázatot nyújtott be a „Kölyök Fészek” Erdei Iskola fejlesztésére, bővítésére. A Környezetvédelmi és Vízügyi

HELYSZÍN: Interaktív Tárház, Alsómocsolád, Kossuth Lajos utca 136.
KAPCSOLATTARTÓ: Mühlbert Erik, ügyvezető
Mobil: +36-30/650-7679, E-mail: muhlbert@citromail.hu


AZ INTERAKTÍV TÁRHÁZ 2011. MÁJUS 17-I ÁTADÓ ÜNNEPSÉGÉNEK PROGRAMJA:

13.30 A projekt bemutatása, tapasztalatok megosztása
Mühlbert Erik, Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft.- ügyvezető
13.45 Köszönetnyilvánítás a közreműködő partnerek, támogatók felé
Dicső László, Alsómocsolád Község Önkormányzata- polgármester
14.00 Az Interaktív Tárház ünnepélyes átadása
Füredi Bálint, Füredi Kft.- ügyvezető
14.15 Vendégek körbevezetése az Interaktív Tárházban, eszközök megtekintése, Kerti pavilon és madárles bemutatása
15.00 Állófogadás

Interaktív Tárház
Alsómocsolád Község Önkormányzata és az Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. 2008-ban pályázatot nyújtott be a „Kölyök Fészek” Erdei Iskola fejlesztésére, bővítésére. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatásával elnyert KEOP – 3.3.0 – Az erdei iskola hálózat infrastrukturális fejlesztése című projekt 71.855.612 forint összköltségvetésből valósul meg.

Mit jelent az Interaktív Tárház kifejezés?
Az épület egy multifunkcionális ház, amely magába foglal minden szükséges kelléket az erdő, vizek, levegő élővilágának vizsgálatára, megismerésére. Az Interaktív Tárház komplex, innovatív és kreatív formában foglalja magában a meglévő környezeti-társadalmi és gazdasági adottságokhoz alkalmazkodó infrastruktúrát és a környezeti nevelés szakmai hátterének fejlesztését. A fejlesztés a település- és a környezetvédelem fontosságának nagyobb fokú tudatosítására, a természeti és épített környezet megőrzésére és továbbfejlesztésére, életkörülmények javítására és a lokálpatriotizmus erősítésére, valamint a környék ökoturisztikai potenciáljának erősítésére irányul.
Az Interaktív Tárház célja, hogy az általános iskolások tudása újfajta ismeretekkel, játékos-szórakoztató módon bővüljön és olyan tudás birtokosai legyenek, amelynek az iskolai oktatásban és a mindennapi életben is hasznát tudják venni.
Milyen szolgáltatásokat biztosít az Interaktív Tárház?
A kétszintes épület helyet biztosít a gyerekeknek az ősztől tavaszig húzódó 9-10 hónapos időszakban, arra hogy interaktív, játékos formában ismerkedjenek meg környezetükkel, az őket körülvevő élővilággal, a mindennapi falusi élet rejtelmeivel, szokásaival és a csillagok állásával sokszínű foglalkozások keretében. A jelszó: „játszva-szórakozva tanulás”.
A Tárházban megtalálható 3 bemutatóterem, szertár, vizesblokkok, teraszok, egy egyedülálló beltéri vizes bemutató terem, folyó patakkal és akváriummal. A tetőtéri teraszon szabadtéri csillagvizsgáló kerül kialakításra. Az épület mellett kap helyet a gyerekek kényelméhez és szórakozásához hozzájárulva a fedett, oldalairól nyitott szabadtéri foglalkoztató, padokkal és többfunkciós kemencével, ami alkalmas agyagtárgyak kiégetésére, kenyérsütésre, aszalásra, szárításra. Nem messze a Tárháztól épül meg az emeletes madármegfigyelő, amely lehetőséget nyújt az erdőben és a tavak környékén élő madarak életének bemutatására, megfigyelésére. A vízi madarak megfigyelését szolgálják a kenuk, melyek mentőmellénnyel felszereltek.

Az érdekes és innovatív eszközök teszik lehetővé a gyerekek számára, hogy még inkább közel kerüljenek a természethez és jobban megismerhessék környezetüket.
A „forrástól a tóig” interaktív vízfolyás modell létrehozása a Tárházban egy nagyon különleges és újfajta módja a vízi élővilág bemutatásának. A bemutató galéria termébe kívülről befolyó, ott átfolyó, majd kifolyó mesterséges patak medre és partja oly módon kerül kialakításra, hogy a víz természetes útját szemléltesse a magaslati forrástól a tóig. A meder és a patak kialakítása lehetővé teszi a természetes növényzet megtelepítését és megtartását, a lábazatba épített üvegfal szakaszok pedig a vízben élő állatok megfigyelését. Ez a fejlesztés alapot ad a víz fizikai és kémiai tulajdonságainak bemutatására, elemzésére. A patak egy dioráma képpel egészül ki az épület belső szakaszán, ami a háromdimenziós és valós térhatást erősíti. A festményen láthatók lesznek az alsómocsoládi táj jellegzetes domborzati elemei, növény és állatvilága, a környék természetes és épített tájképi elemei. A dioráma kép minden bizonnyal a Tárház egyik legizgalmasabb látványossága. A mágnes táblán és a patak illetve dioráma képen kívül készülnek még vízenergia-hasznosítást, energiatermelést és hasznosítást bemutató makettek és gyógynövény-határozó táblák. A foglalkozásokhoz elkészülnek a tan- és segédanyagok, szemléltető eszközök, illetve az oktatók képzési tematikája és annak akkreditációja.
Mire ad lehetőséget az Interaktív Tárház?
Bővíti az ismereteket, megfoghatóbbá teszi a környezetet, kimozdítja a gyerekeket otthonról, új és érdekes dolgokat tesz ismertté.
Jelentős ismeretanyagot biztosít a három nagy témacsoportra bontott tananyag, ami az erdő és a vízi világ, a falusi élet, a mindennapok, a népi hagyományok megismerésére és a csillagászati alapismeretekre irányul.
A tananyagfejlesztés keretében elkészülő munkafüzetek segítik az ismeretek elmélyítését és a játékos formában történő alkalmazását, mert komplexen, minden aspektusból megvizsgálja és bemutatja az egyes témákat. A tematika maga jól értelmezhető ugyanakkor tevékenység és gyakorlatközpontú, kötődik az iskolai tananyaghoz bemutatva az alsómocsoládi vonatkozásokat is.

Kiket vár az Interaktív Tárház?
Elsősorban az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjait, valamint a kísérő tanárokat várja az Erdei Iskola. Az Interaktív Tárház várja azokat az oktatókat, akik megismeri és adaptálni szeretnék az itt kialakított módszereket, a gyakorlati működés tapasztalatait.

Miben rejlik az Interaktív Tárház újszerűsége, innovációja?
Elsősorban abban, hogy a fenntartását a széleskörű, a település adottságaira és a környezeti nevelésre épülő szakmai programok valamint az összefogáson alapuló működtetés garantálja.
Az épület a maga nemében egyedülálló, hiszen minden megtalálható benne, ami az erdei, vízi élővilág vizsgálatához, megfigyeléséhez, megismeréséhez szükséges. A terepasztal hátterében fellelhető dioráma kép, az épületen átfolyó patak és akvárium, valamint a kemence és a madármegfigyelő mind-mind a szemléltetés és alkalmazhatóság határtalan tárházát nyújtja.
Az interaktív módon történő tanulás, ismerkedés sokkal mélyebb és maradandóbb nyomot hagy a diákokban, mint a hagyományos tanulási módszerekkel megszerzett ismeretek. A játszva tanulás, az érdekes és izgalmas feladatok könnyen elsajátíthatók és hosszú távon visszaidézhetők a későbbiek során is a diákok számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.