Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 20. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Jeles helyek, tudós fejek - Dombóvári Önképző Kör felnőtteknek

Jeles helyek, tudós fejek - Dombóvári Önképző Kör felnőtteknek

A Dombóvári Városszépítők és hozzájuk csatlakozó lokálpatrióták ez év elején klubot alakítottak annak érdekében, hogy az egyre gyarapodó helytörténeti tudástárat élőszóban, személyes találkozások alkalmával gyarapítsák.

Ehhez igen jó fogódzót nyújt az eddig kellően még ki nem aknázott, közösen kevéssé feltárt nagyszerű tanulmánykötet, amely Dombóvár történetét fogja át a kezdetektől napjainkig.

Ennek a hatalmas vállalkozásnak is egyik karakteres szerzője Dr. Berta Bálint, nyugalmazott címzetes gimnáziumi igazgató, aki ma is aktív kutatója a demográfiának és az azzal kapcsolatos tudományterületeknek. Április 19-én este közel negyed száz főnyi hallgatóság jelenlétében számos színes kép, diagram és jól befogadható adatsor megjelenítésével komoly, de a ma emberét is jócskán foglalkoztató kérdést járt körül az előadó.

A dombóvári kistérség népesedési viszonyai címen megtartott áttekintés az 1940-es évektől 2001-ig, más olvasatban pedig - saját, hitelesített adatgyűjtései révén - 2009-ig nyújtott betekintést a természeti környezet és a népesség, társadalmi mozgások, foglalkozás és életmód, életesélyek és lehetséges következményeik összefüggésében. A klasszikus tanórányi idővel és a hallgatói figyelemmel kiválóan gazdálkodó kutató anyaga - jelentős terjedelemben - elkészült, azonban annak kiadására jelenleg alig látszik esély, mert a megrendelő kutatóintézet ezt már vállalni nem tudja. Ám Dr. Berta Bálint műve egy példányát elhelyezte a helyi Városi Könyvtárban, Erdélyi Tamás, ifjú kolléga segítségével készített, vetített anyagát a múzeumi számítógépen, így a komolyan érdeklődők mégiscsak hozzáférhetnek ehhez, a „dombóvári természetföldrajzi és demográfiai iskola” szellemében született munkához.

A helytörténeti klubnak az előadást követő részében ötletek, javaslatok hangzottak el a kisközösség további találkozóinak témáihoz, valamint megfogalmazódott, hogy a 2011-es népszámlálás ilyen, példaszerű feldolgozása mennyi tanulsággal szolgálhat az át- és újjászerveződő közigazgatás - nem csak hivatali, hanem - széles körű érintettjei: döntéshozók, tervező csoportok és intézményfejlesztők számára.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény muzeális falai között legközelebb május 10-én találkoznak a hely és környékének szellemiségét ápolók.

- kristonvízi -

További fotókért kattintson a lenti felvételre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.