Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 31. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI, kormany.hu, magyarnarancs.hu

Járások: törvényjavaslat van, a határokról a kormány dönt

Járások: törvényjavaslat van, a határokról a kormány dönt

Egyes jegyzői feladatok, az okmányirodák és ügyfélszolgálati kirendeltségek kerülnének a járási hivatalokhoz. A székhelyekről és illetékességi területekről majd a kormány dönt.

A járási rendszer kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomagot pénteken nyújtotta be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint a javaslatcsomag csaknem száz, köztük a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és területi integrációjával összefüggő törvény módosítását tartalmazza. A tervezet részletezi mindazon törvényben rögzített hatásköröket, amelyek a járási hivatalokhoz kerülnek.

Eszerint az új kirendeltségekhez tartozna a jegyző - kivételes esetben a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyintézője - hatáskörében lévő feladatok egy része. Ez érintené a gyámügyi igazgatást, egyes, jelenleg a jegyzőnél lévő közlekedésigazgatási feladatokat, a hadigondozást, kereskedelmi-engedélyezési feladatokat, illetve a jelenleg jegyzői hatáskörben ellátott idegenrendészeti feladatokat.

A tervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azon ügyek, amelyeknél a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a birtokvédelem, a helyi adóvégrehajtás, valamint a hagyatéki eljárás. Ugyancsak a jegyzőnél maradnának az azonnali helyi reagálást igénylő ügyek, például katasztrófahelyeztek; továbbá a hajléktalan ellátás és a távhőszolgáltatással összefüggő feladatok.

A KIM hangsúlyozta: a 2013. január 1-jén létrejövő járási hivatalok kizárólag államigazgatási ügyeket vesznek át, nem önkormányzati feladatokat.

A járási hivatalok szervezetébe kerülnének az okmányirodák is, valamint a szervezet szakigazgatási szerveinek ügyfélszolgálati kirendeltségei, egyebek mellett a földhivatalok és nyugdíjbiztosítók. Mint indokolták, ez biztosítja azt, hogy 2013 végére valóban megvalósuljon minden járás területén az egyablakos ügyintézés. A járási hivatalok integrált ügyfélszolgálatait, vagyis a járási kormányablakokat a jelenleg működő okmányirodák bázisán hoznák létre.

Jelezték, hogy a kormányablak rendszer kialakítása után várhatóan még egy évig működni fognak a fővárosi, illetve megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodái, hogy az átállás ne okozzon fennakadást az ügyintézésben.

A szaktárca arra is kitért, hogy azon polgármesteri hivatali köztisztviselők, akik államigazgatási ügyekkel foglalkoznak, jogutódlással átkerülnek a járási hivatalokba és annak kormánytisztviselői lesznek.

A járások kialakításáról 2011 őszén döntött a kormány; a mai közigazgatásnál hatékonyabban működő rendszer kialakítását tűzték ki célul. A fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként létrejövő kirendeltségek legfontosabb feladatai a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz.

A járások székhelyeit és illetékességi területeit kormányrendelet fogja meghatározni, amelyet még az első félévben elfogadhat a kabinet.

A KIM eredeti, januárban társadalmi egyeztetésre bocsátott tervei szerint a jelenlegi dombóvári kistérség önálló államigazgatási egységgé alakul, míg a sásdi teljes egészét a létrehozandó komlói járáshoz csatolják (lásd képünkön).

Korábban a Magyar Narancs azt írta, a sásdi önkormányzat és a térség további 26 polgármestere, a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás és helyi civil szervezetek önálló sásdi járás kialakítását kezdeményezték a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.