Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 01. 18:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Pápai László/APOK AMI

Donászyval és filmfeszttel erősített a negyedik DobSzerda

Donászyval és filmfeszttel erősített a negyedik DobSzerda

Híres dobos vendéggel és újdonságként filmfesztivállal jelentkezett a dombóvári APOK Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezésében már negyedik alkalommal tető alá hozott DobSzerda ütőstalálkozó.

Donászy Tibor (második képünkön), az egyik legnagyobb magyar rockdobos volt a „sztárvendége” a Dombóvári Művelődési Házban, a Város Hete március 28-i ütős napján megrendezett találkozónak. Az érdeklődőknek az EDDA együttessel - Donászy 1986-tól 96-ig volt tagja - Dombóváron korábban már többször megfordult dobos játszott zenei alapra, beszélt a kísérőritmusok és átvezetések dinamikai megoldásairól, valamint a kézrendi problémákról.

A délután egy részében a Pinceszínházban „kérdezz-felelekező” Donászyhoz betársultak a dombóvári zeneiskola egykori ütőhangszeres növendékei, a kaposvári Praxis zenekarban doboló Kancz Ottó és Schattmann Tamás a dombóvári Hátsó Ajtóból.

Szintén a pince volt a terepe a szervezés fő motorja, Pápai László és növendékei ütőhangszeres bemutatójának. Az előtérben folyamatosan ment a dobfelszerelés-kiállítás és ad-hoc dobtörténeti múzeum, a büfében pedig a jammelés.

A színházterem fogadta be az I. Kalimpa Filmfesztivált, amelyet Szabó Loránd polgármester megnyitója indított útjára. A meghívott résztvevők multimédia élményt nyújtottak a közel háromszáz nézőnek azzal, hogy az élő színpadi ütőhangszeres zenével párhuzamosan saját kisfilmjüket, képösszeállításukat, vagy éppen rajzokat vetítettek ki. A feszten a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola AMI, az APOK AMI előképzősei és Kalimpácska zenekara, a tamási TONIEPSZ Lajtha László Zeneiskola AMI, a dombóvári Kalimpa és a Szent Orsolya Iskolaközpont zeneiskolás, ütős kamaracsoportjai mellett a dombóvári Reménység Napközi Otthon és Fejlesztő Iskola Bigiboy nevű csapata mutatkozott be.

A legjobb animációs film a tamásiak alkotása lett. A legjobb könnyűzenei betétdalért a Bigiboyt, a legjobb filmzenéért a kaposváriakat, a legjobb dokumentumfilmért pedig a SZOR Gárdonyi Püfülüsz ütőegyüttesét díjazták a szervezők. A digitális effektek és filmtrükkök kategória győztese az APOK AMI Kalimpája, míg a gumicukor-különdíj boldog tulajdonosai ugyanezen intézmény előképzősei lettek. A legjobb színész címeknek a Kalimpácska egy-egy tagja örülhetett: a fiúk részéről Gombos Tamás, a gyengébbik nem képviselőjeként pedig Winecker Zsófia. Ugyanez a csapat adta egyébként a legjobban alakított „gonosz” szereplőt is Vilhelm Patrik személyében, és a soraikból került ki a legjobb szólista is, Szalai Milán. A legjobb dobfelszerelésért járó elismerést a kalimpás Lösch Kornél „zsebelhette be”.

A találkozó végéhez közeledve a VII. Országos Maros Gábor ütőhangszeres szóló és duóverseny kaposvári döntőjébe jutott két kaposvári növendék, valamint az APOK AMI-ból Bogáthy Benedek és a SzORGI-ból Hoffman Bence lépett fel a színházteremben. Egyfajta értékelés nélküli, de megbeszéléssel záródó főpróba volt ez a bemutató a március 30-31-én és április 1-jén sorra kerülő megmérettetés előtt.

Fő támogatóink az önkormányzat, a Művelődési Ház és az Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány voltak. Szóltunk a nagyközönség szélesebb köreihez dobkiállítással és -múzeummal, de a helyi zenekedvelőkhöz is az átadott hasznos információkkal, Donászy Tiboron és volt diákjainkon keresztül. De voltak kifejezetten ütőhangszeres pedagógiai vonatkozásai is a találkozónak, amelyek a versenyen és a szakmai bemutatón nyilvánultak meg. Az érdeklődők szép számban és 0-99 éves korig voltak jelen - összegezte a negyedik DobSzerdát Pápai László az infoDombóvár.hu-nak.

Le- és feljegyezte, össze- és visszaírta: Cserveni Gábor

Címkék: APOK AMI, DobSzerda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.