Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Február 01. 07:42, szerda | Külföld
Forrás: mti

Brexit - Csaknem az összes brit választókörzetben hibának tartja a többség a kilépést az EU-ból

Brexit - Csaknem az összes brit választókörzetben hibának tartja a többség a kilépést az EU-ból

Három évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben hibának tarja a szavazásra jogosultak többsége a kilépést az Európai Unióból.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A brit távozás után tizenegy hónappal lejárt az átmeneti időszak is, amelyet a Brexit feltételeiről szóló megállapodás biztosított az átállásra.

Az átmeneti időszak után, 2020. december 31-én Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, így attól az időponttól megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások kötetlen kétoldalú mozgásának automatikus szabadságjoga is.

A Brexit harmadik évfordulójára az UnHerd Britain politikai és véleményportál és a Focaldata kutatóintézet közös felmérést végzett mind a 632 nagy-britanniai parlamenti választókerületben arról, hogy a lakók hogy vélekednek most a kilépésről.

A tízezer felnőtt britnek feltett kérdés úgy hangzott: egyetértenek-e azzal, hogy Nagy-Britannia hibát követett el, amikor kilépett az Európai Unióból.

Az UnHerd által ismertetett adatok alapján a 632 brit választókörzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség nem értett egyet ezzel a megállapítással.

Mindhárom választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van, ahol a 2016-os népszavazáson különösen magas volt a kilépésre szavazók aránya.

Az UnHerd/Focaldata-felmérés ugyanakkor megmutatta azt is, hogy sok helyen gyakorlatilag teljesen átfordult a Brexit iránti közhangulat a népszavazás óta.

A kelet-londoni Barking városrészben, ahol 60 százalékos többség voksolt 2016-ban a kilépésre, most a választásra jogosultak 54 százaléka értett egyet azzal, hogy hiba volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Ez megfelel az országos átlagnak: Nagy-Britannia egészében a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy hiba volt kilépni az Európai Unióból, és a megkérdezettek mindössze 28 százaléka mondta azt, hogy nem tartja hibás lépésnek a távozást az EU-ból.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a Brexittel.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cégcsoport, a YouGov november végén elvégzett vizsgálatában szintén azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy szerintük helyes vagy helytelen döntés volt-e a kilépés az EU-ból. A válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az unióból.

A YouGov hangsúlyozta: a Brexitet hibás döntésnek tartók aránya soha nem volt ilyen magas, a kilépést továbbra is helyeslők aránya soha nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta.

Fotó: Pixabay

Címkék: brexit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése