Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Május 11. 16:05, szerda | Helyi
Forrás: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

ATM-ek és bankkártyás fizetés: így utaznak a pénzünkre a csalók

ATM-ek és bankkártyás fizetés: így utaznak a pénzünkre a csalók

Sokan nem is gondolnák, hogy egy bankautomatás készpénzfelvétel, vagy egy bankkártyás fizetés is veszélyeket rejthet magában. Pedig ha valaki óvatlan, vagy nem elég körültekintő, könnyen megtörténhet a baj. A közelmúltban feljelentést

Szerencsére nem gyakoriak ezek a bűncselekmények, ám soha nem árt az óvatosság, hiszen ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

Üzletekben, éttermekben a kereskedő vagy a pénztáros feladata a bankkártya lehúzása a terminálokon, ami lehet hordozható, vagy mobilhálózaton keresztüli összeköttetésű is. Arra minden esetben figyelni kell, hogy a kártyát senki ne veszítse szem elől. Tehát ne hagyjuk, hogy elvigyék, így ugyanis több tranzakciót is végezhetnek a számláról, melyek bizonyítása utólag nehéz lehet. Külföldön ráadásul más pénznemben is terhelhetik számlánkat.

A PIN-kódot mindig úgy kell beütni, hogy azt más ne lássa, a bizonylaton szereplő adatokat (pl. kártyaszám, összeg) aláírás előtt mindig ellenőrizni kell.

Nemcsak bankkártyás fizetés esetén, hanem az ATM-es pénzfelvételeknél sem árt vigyázni. A készpénzkiadó automatáknál az elkövetők célja a pénz és/vagy a bankkártya adatok megszerzése. Egyik módszerük az, hogy a kártyabefogadó nyílás elé leolvasóberendezést szerelnek, amely a kártya behelyezése során rögzíti annak adatait. A PIN-kódot pedig egy álcázott kamerával, vagy a billentyűzetre tett vékony, átlátszó fólia segítségével szerzik meg.

Egy másik elterjedt módszer az úgynevezett „Libanoni hurok” alkalmazása: a kártyafogadó nyílásba helyezett szerkezet segítségével megakadályozzák, hogy az ATM a sikertelen pénzkivétel után visszaadja a kártyát. A közelben várakozó elkövető ekkor felajánlja „segítségét” és a PIN kód újbóli beütésére ad tanácsot, miközben meglesi azt. Természetesen így sem lehet készpénzt kivenni, az elkövető viszont hozzájut a bankkártyához, a PIN-kódhoz és a számlán levő pénzhez is.

Bár nem egyszerű felismerni az elkövetők által az automatákra felszerelt berendezéseket, minden pénzkivétel előtt célszerű ellenőrizni a kártyafogadó nyílást, a pénzkiadó nyílást, illetve hogy szereltek-e be billentyűzetre irányuló kamerát. Amennyiben az ATM nem tűnik biztonságosnak, szerencsésebb egy másikat választani.

Ha minden óvatosság ellenére mégis megtörténik a baj, vagy elvész a kártya, azonnal le kell tiltatni azt. Amennyiben külföldön fordulna elő hasonló probléma, célszerű azonnal lenullázni a számlát egy másik kártya segítségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.