Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 01. 12:51, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Portákat öntött el a kiáradt Ipoly Ipolytarnócon

Árvíz - Portákat öntött el a kiáradt Ipoly Ipolytarnócon

A kiáradt Ipoly folyó hét portát öntött el hétfőn hajnalban a Nógrád megyei Ipolytarnócon - tájékoztatta az MTI-t a falu alpolgármestere.

Bolyós Gáborné elmondta: vasárnap már homokzsákokkal védték a Rákóczi és a Dankó úti házak bejáratait, a víz a házakba nem ment be, de az udvarokat, kerteket elöntötte, miután hajnali 3 órakor 406 centiméteren tetőzött az Ipoly.
Az érintett hét családból öten nem akarták elhagyni otthonaikat. A kialakított befogadóhelyen most két család, négy felnőtt és hat gyerek tartózkodik, a többi károsult aláírta, hogy saját felelősségére marad a házában - tette hozzá.
Ipolytarnócon víz alatt áll az érintett két utca is. A hét családot egy hónappal ezelőtt már kiköltöztették, mert idén már másodszor önt ki itt a folyó.

MTI Fotó: Komka Péter


Berecz György, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Ipolyon már megkezdődött az apadás, Szlovákiában Kalondánál óránként három, a magyar oldalon egy-két centiméterrel csökken a víz szintje.

Tetőzött a Cuhai Bakony-ér

Hétfő hajnalban tetőzött a Cuhai Bakony-ér Mezőőrsnél, és reggel megkezdődött az apadás. A lakóházakat az áradásától megvédte a nyúlgát, amelyet húsvét vasárnap éjfélig építettek ki a Győr közeli községben – mondta Farkasdi Károly polgármester hétfőn délelőtt az MTI-nek.

A vízszint fenyegető emelkedése tette szükségessé az intézkedést - ismertette a település vezetője.
Elmondása szerint a faluból több tucat ember érkezett rohanvást a helyszínre, amikor vasárnap délután meghallották a félrevert harangok szavát. A segítők száma egyre nőtt, így összességében 100-120 ember és hat munkagép dolgozott a gáton. A földből épült nyúlgátat fóliával lefedték, a tetejére 3000-nél több homokzsákot raktak. A munkagépek több ezer köbméter földet mozgattak meg. A védekezést katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek segítették.
Farkasdi Károly felidézte, hogy a Cuhai Bakony-ér három évvel ezelőtt is megáradt, akkor is nyúlgáttal védekeztek, amit azonban utóbb elbontottak. A polgármester szerint az ér mintegy 700 méteres szakaszán kellene kiegyenesíteni a vízközlekedést lassító kanyarokat, hogy az áradások ne fenyegessék a lakóházakat.

Három település közúton megközelíthetetlen Vas megyében

Vas megyében közúton egyelőre megközelíthetetlen Csénye, Bögöt és Porpác - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint vízátfolyások miatt kellett lezárni a községekhez vezető alsórendű utakat, emiatt a települések átmenetileg nem érhetők el.
Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, és már megkezdődött az apadás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során