Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Áradás - százezer hektár került víz alá

Áradás - százezer hektár került víz alá

Csaknem százezer hektár került víz alá a hétvégi áradások során, ezek harmada szántóföld. Sok helyen a kertek, pincék is föláztak, a mezőgazdasági munkák csak késve indulhatnak. Vasárnap is komoly esőre, helyenként viharos szélre és intenzív záporokra figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat. 14 megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A déli, délkeleti megyékben, illetve a Dunántúl északnyugati felében 20 milliméternél több csapadék is hullhat, de a Dél-Dunántúlon is jelentős esők jöhetnek. A déli óráktól Dunától keletre többfelé lehetnek intenzív záporok, szórványos zivatarok, sőt helyenként egy-két centiméteres jégdarabok is hullhatnak, viharos erejű szél kíséretében.

Négy megyében árvízi, kilencben belvízi védekezés folyik
Négy megye 17 településén árvízi védekezést, kilenc megye 35 településén pedig belvízi védekezést folytatnak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala magyarországi szakaszain összesen 912 kilométeren elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón 86 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vasárnap reggeli adatok szerint a belvízzel elöntött terület országosan 80 700 hektár, 11 vízügyi igazgatóság területén 27 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

Valamennyi folyó árad a Tiszántúlon
Továbbra is több hely okoz gondot a belvíz és a folyók áradása. Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzött. Szegeden reggel lezárták a Huszár Mátyás rakpartot. Árad a Zagyva és a Hármas-Körös is. Csaknem négyszáz kilométer hosszan első, a Hortobágy-Berettyón másodfokú a készültség.

Kiöntött a Kapos
Továbbra is védekeznek az áradó Kapos Tolna megyei szakaszán, amelynek vízszintje Dombóvárnál vasárnap nem emelkedett. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint vasárnapra virradóra a Kapos mentén Döbrököznél, illetve Csikóstőttősön, a Baranya-csatorna mentén ötezer homokzsákból emeltek ideiglenes védműveket, a munkában százharminc ember vett részt.

Dombóváron, a Lehel utcában, valamint Csikóstőttősön szivattyúkkal emelik át a belvizet a Kaposba és a Baranya-csatornába. Tolna megyében az áradó vízfolyások szintje lassú apadást, illetve stagnálást mutat; a Kapos vízszintje Dombóvárnál vasárnap reggel 460 centiméter alá csökkent, a Baranya-csatornán és a Hábi-patakon Csikóstőttősnél egyaránt apadás indult meg. A Koppány vízgyűjtő területére újabb jelentős mennyiségű eső várható, ez azonban vízügyi szakemberek szerint nem okoz majd veszélyt jelentő vízszintemelkedést - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Több patak is kiöntött Zalában
Zalában a jelentősebb folyókon még nincs árvízi készültség, de megteltek a kisebb vízelvezetők, és több patak is kiöntött a nagy mennyiségű csapadék miatt. A megye főbb vízfolyásain, a Murán és a Zalán folyamatosan emelkedik a vízszint, de egyelőre egyiknél sem éri el az első árvízvédelmi fokozatot, ezért készenlétet még nem kellett elrendelni. A két folyó vízgyűjtőjének zalai területein azonban a patakok és egyéb felszíni vízfolyások már jelentősen telítődtek, több helyütt ki is öntöttek. A kiöntések miatt folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Tormaföldén és Szalapánál, valamint Szilvágyon a Medes-pataknál, Lentiszombathelyen pedig a Malonya-pataknál.

Közben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Magyar Közút lezárta a Páka és Ortaháza közötti 7543. számú mellékutat a vízátfolyások miatt. Arra kérik a gépjárművezetőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszt.

Gyűlik a belvíz
Mostanra országszerte csaknem 100 ezer hektárt öntött el a belvíz, ennek harmada szántó, de sok helyen a kertek, a pincék is feláztak. A mezőgazdasági munkák is késve indulhatnak, mert a híg sárban nem lehet vetni. A leginkább érintett megyék az Alföldön vannak, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, illetve Csongrád megye, de elmondható, hogy az egész Alföld érintett – mondta az M1 Híradójának Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. A védekezésben 11 vízügyi igazgatóság több mint félezer dolgozója vesz részt, napi 10 millió köbmétert, vagyis a Velencei-tó negyedének megfelelő vízmennyiséget emelnek vissza a folyókba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során