Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Június 25. 19:15, hétfő | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Amatőr nyugdíjas előadóművészek első sásdi fesztiválja

Amatőr nyugdíjas előadóművészek első sásdi fesztiválja

A Sásdi Általános Művelődési Központ csoportjaként működő Őszidő Klub először rendezett művészeti fesztivált amatőr nyugdíjas fellépőknek. A hőség ellenére közel százan érezték magukat kitűnően a június 20-i találkozón.

A Sásdi Őszidő Klub sikeresen indult a Nemzeti (mára Emberi) Erőforrás Minisztérium 2011. évi „Kor-Társ” Idősügyi Programjának pályázati felhívásán, amely többek között kulturális rendezvények megtartását tette lehetővé idősklubok, nyugdíjasklubok számára. A pályázat eredményeként megvalósuló találkozóra a sásdi közösségi házba érkezőket Szeifer Csaba intézményegység-vezető köszöntötte. Majd - a generációk találkozása jegyében - az ÁMK általános iskolásaiból álló Csérige Tánccsoport lepte meg a résztvevő dombóvári, mindszentgodisai, vásárosdombói és a házigazda nyugdíjasklub tagjait.

A színvonalas fesztiválműsort a híres költők alkotásait kedvelő mindszentgodisai Markó Mihály indította Radnóti Miklós Levél a hitveshez című versének tolmácsolásával. Őt a Sásdi Őszidő Klub bordalokkal és Koszorus Jenő tárogatókíséretével jelentkező, még nem egészen egyesztendős férfikara követte. A házigazdákat a fiatalkora óta tárogatózó Koszorus Jenő önálló betyárdalos produkciója mellett a tizenhét évig együtt fellépő, majd a klub fennállásának 20. évfordulóján, tavaly ősszel a „lantot letevő” énekkaruk is képviselte. A hölgycsapat kifejezetten erre az alkalomra állt újra össze. Az első sásdi „blokk” a magyar nótákkal először a nyilvánosság elé álló Rónai Elemér fellépésével zárult.

A folytatásban a Sásdon ekkor debütáló Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete Gyöngykoszorú Kultúrcsoportja következett. Előbb egy páros jelenetben Béla és Lujza civakodásán derült a közönség. Az egy évtizede működő vegyeskórusukat ezután Somogyi György citerakíséretével hallhattuk (hívóképünkön). Bemutatkozásukat pedig katonadalok zárták férfikaruk előadásában. A műsorfolyam két produkció erejéig ekkor mozgalmas mederbe terelődött. A Mindszentgodisai Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai nemrég tanult lakodalmas játékukkal tornáztatták meg a rekeszizmokat. A Vásárosdombói Alkonyat Nyugdíjas Klub tapasztalt tánccsoportja pedig keringőkoreográfiát mutatott be szép ruhákban.

A fellépések sora a házigazdák részéről a mindaddig „csupán” műsorvezetőként bemutatkozó dr. Kovacsics Elemérné strófáival zárult. A klub fennállása óta sokat verselő Mária néni kortársai szívébe igyekezett behatolni saját költeményeivel.

A szereplőknek szánt emléklapok és ajándékcsomagok átadása után a terem megtelt a tárogatókísérettel közösen elénekelt „Szeressük egymást, gyerekek”-kel. A mindszentgodisaiak lakodalmasánál már fúvósként közreműködő Pintér Gábor hangulatfelelős pedig csak arra várt, hogy élőzenével bírja táncra a szépkorúakat. Közülük a szerencsések egyébként az Őszidő Klub, Rabb Győzőné alpolgármester és az OTP helyi fiókja által felajánlott tombolatárgyaknak is örülhettek. A kánikulával dacoló mulatók két tánc között azért arra is szakítottak időt, hogy elfogyasszák a finom vacsorát.

A rendezvényt megalapozó pályázatnál befogadó szerepet betöltő Sásdi Általános Művelődési Központ Városi Könyvtára és Művelődési Központja a szervezőmunka során nagyban számíthatott az Őszidő Klub részéről Tóth Gáborra, akit ezúton is köszönet illet.

(Cserveni Gábor)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.