Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 20. 22:43, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata, fotó: www.szekelyhon.ro

Aláírásgyűjtés kezdődött Dombóváron

Aláírásgyűjtés kezdődött Dombóváron

A távfűtött lakások tulajdonosainak augusztusig dönteniük kell, hogy egységesen költségmegosztóval, vagy egyedi hőmennyiségmérővel mérik a fogyasztást, netán mindenki légköbméter alapján fizeti a fűtés díját.

A 104/2011. (VI. 29. és az 559/2013. (XII. 31.) Kormányrendeletekkel módosított 157/2005. (VIII. 15.) Kormányrendelet 17/C§ (1) a) pontja értelmében több épület esetében változik a távfűtési költségek elszámolása.
Ennek alapján a távfűtött lakások tulajdonosainak augusztusig dönteniük kell, hogy egységesen költségmegosztóval, vagy egyedi hőmennyiségmérővel mérik a fogyasztást, netán mindenki légköbméter alapján fizeti a fűtés díját. A rendelet célja elviekben az, hogy valós fogyasztás alapján fizessenek a lakók és megszűnjenek a kiugró különbségek a lakásonkénti fűtésszámlában. Dombóváron több vegyes megoldás is létezik, az egyedi mérővel rendelkezők attól tartanak, hogy több százezer forintos beruházásuk csak kidobott pénz.
Dombóvár város önkormányzati testülete 1997-ben kötött távhőszolgáltatásra vonatkozó megállapodást a Dalkia Energia Zrt.-vel. A cégnek 1840 lakossági fogyasztója és 185 kis közületi egyéb fogyasztója van jelenleg városunkban.
Gyakorlatilag ez 53 épületet jelent, ezek közül 37 épületet – tehát a többséget – érinti ez a jogszabályváltozás. Hétben vegyesen vannak költségmegosztók, a maradék harminc társasházban pedig légköbméter alapján, valamint egyéni hőmennyiségmérőkkel történik az elszámolás. Ezekben a társasházakban költségmegosztós és egyéni hőmennyiségmérős lakások is vannak. A lakók számára a korszerűsítéssel együtt nagyon sokba kerülne a fejlesztés, ráadásul az idő egyre jobban szorítja a távfűtött társasházakban élőket. Augusztus 1-ig legalább a döntésnek meg kell születnie. Ha nem tudnak megegyezni, az épületet (vele együtt minden ott élő fogyasztót) a légköbméter alapú elszámolásba kell besorolni, aminek elszámolása jóval kedvezőtlenebb.

Szabó Loránd polgármester az érintett lakosok képviselőjének megkeresésére a következő beadványt fogja eljuttatni a térség országgyűlési képviselőjéhez, az energiahivatalhoz és ahhoz az államtitkárhoz, aki az energiaügyért felelős:
„Alulírottak, mint a dombóvári távfűtési rendszerbe bekapcsolt és egyedi mérési lehetőséget kialakított fogyasztók ezúton jelentjük be tiltakozásunkat a közelmúltban tudomásunkra jutott azon jogszabály-módosítással kapcsolatban, amely szerint az adott hőközponthoz tartozó fogyasztóknál csak egységes gyártmányú és rendszerű mérőberendezések rendelkezésre állása esetén számolható el a tényleges fogyasztás alapján a távhőszolgáltatás, egyébként vissza kell térni a légköbméter arányos elszámolásra.
Az egyedi mérési lehetőség kialakításához sokan hitelt vettek fel – amelynek részleteit most is fizetik – annak érdekében, hogy fűtési költségeiket csökkentsék.
A megcélzott költségcsökkentés meg is valósult a kiépített új rendszerrel, az érintett családok valóban csak az általuk ténylegesen elfogyasztott hőmennyiség után fizettek.
A távhő-szolgáltató által nyújtott tájékoztatásban szerepel, hogy 2016. december 31. napjáig minden fogyasztónak hőmennyiségmérővel kell rendelkeznie, erre tekintettel különösen indokolatlan az ezen időpontig felmerülő két évben más, nagyobb terhet jelentő fizetési rendszerre áttérni.
A tájékoztató levélben egyébként is lehetetlenül rövid határidőt jelöltek meg az egyedi mérési lehetőség esetleges megvalósítására.
Határozott kérésünk, hogy jelenlegi elszámolási rendszerünket az egyedi mérési lehetőségek kialakításáig ne módosítsák, az elszámolás a jelenlegi módon történjen a fenti uniós előírás szerinti időpontig.”

A kezdeményezést a Természetesen Dombóvár civil csoport karolta fel. Ők azok, akik a beadvány fontosságát az érintett lakosság aláírásaival szeretnék alátámasztani, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Átadták a lakóközösségek számára az aláíró íveket, valamint aktivistáik 15-én és 16-án Dombóvár egy-egy forgalmas helyén személyesen is kb. 50-50 aláírást összegyűjtöttek. Az aláírásgyűjtés nemsokára befejeződik, ezt követően kerülnek postázásra a beadványhoz csatolt, a lakosság által aláírt ívek.

Címkék: távfűtés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.