Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 14. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

50 éve működik a távhőellátás Dombóváron

50 éve működik a távhőellátás Dombóváron

Ebből az alkalomból kaptunk egy összefoglalót Frucht Ferenctől, a korábbi ügyvezetőtől.

Remélem kedves olvasó, meleg van a lakásodban. A távhőszolgáltatás, ami jól szabályozottan, a felhasználók igénye szerint működik ma már, régóta jelen van Dombóváron, 2021-ben már 50 éve.

A távhőellátás kezdete: 1970 őszén a Népköztársaság utca 2-4-6 szám alatt átadott 24 lakásos kaposvári panel épület hőellátásához 2 db MHD 1,5 MW teljesítményű konténer kazánt telepített a város. A földben helyezték el a Szabadság utcában a posta környékén megszüntetett benzinkút bontásából származó két db 25 m3-es fémtartályt. A narancssárga konténerekben lévő, Szolnokon készült kazánok mellett, az azokat kiszolgáló egységek, szivattyúk, olaj tüzelőberendezés, vízlágyító, villamos kiegészítők is benne voltak. Csak a csővezetékpárt kellett rácsatlakoztatni az adott épülethez tartozó hőközpontra. Ez itt még központi fűtés volt. A szolgáltatási tevékenység a Városi Tanácshoz tartozott.

1971 - elindult a távhőellátás, NA 150-es méretben hőszigetelt csőpárt fektettek a földbe a Népköztársaság utcában épülő újabb három kaposvári panel épület hőellátására. Ekkor egy-egy lakás havi hőellátási díja átlagosan, a meleg vízzel együtt 200 Ft/hó összegű volt.

1975 - a konténer kazánházat áttelepítették a „zöld ház” mögé.

1977 - Frucht Ferenc került a Költségvetési Üzemhez és kapta meg a műszaki feladatokat. Egyre több, gyengén szigetelt, épületet húztak fel, s megnövekedett a hőigény is.

1978 - a Molnár György utca (ma Árnyas utca) bejáratánál került kialakítására a II. sz. Fűtőmű.

1983 - a dombóvári hőellátást Szekszárdi Városgazdálkodási Üzemhez kapcsolták, teljes létszámában és kiszolgáló berendezésekkel együtt függetlenítették a Dombóvári Városi Tanács Költségvetési Üzemétől. A szolgáltatási feladattal foglalkozók, az I. Fűtőmű közelében egy Uniós faházba, az Árpád utcába költöztek, a Varga-féle gőzmalom helyére. A Szekszárdi Városgazdálkodási Üzem szakembereivel egyeztetve új tüzelőanyag (pakura) váltás terve került kidolgozásra, és 1984-ban megkezdődött az ún. Fűtőmű Rekonstrukció. Az új kazánház helyéül, takarékossági okokból, a meglévő telephely mögötti terület került kijelölésre, az Árpád utcában.

1989 - a Magyarországi társadalmi forma váltásával, az új törvények visszaadták a távhőellátási feladatot és a Dombóvár város tulajdonában lévő berendezéseket, a város önkormányzatának. A polgármester megbízásából megalapítottuk 1990-ben a Dombhő Kft-t.

1992 ősszel elindítottuk az új pakura (ára 7,50 Ft/kg) technológia működését és 50%-kal kedvezőbb távhő felhasználói árat ajánlottunk meg a következő 1993-as évre, amit örömmel fogadott el Dombóvár Város Önkormányzata. Négy évre sikerült stabilizálni a hőellátás árát. A Dombhő Kft. javasolta és támogatta két régi épület fűtési rendszerének átalakítását termosztatikus szelepek felszerelésével, és a költségosztók elhelyezésével a felhasználás alapú elszámoláshoz. Ez a „rózsaszín” ház tulajdonosaival együttműködve meg is valósult, a másiknál már nem.
Az első lakásonkénti mérést megvalósító épületet 1998-ban adták át az Ady utcában. A nem működő, I. és II. fűtőművet elbontották. Területük parkosítva lett, csak a működésük idején köréjük ültetett és meghagyott fák jelzik a helyszínt.

1997 - megjelent a földgáz Dombóváron is, mivel hálózatot bővített a gázszolgáltató, és ebbe az irányba is elkészült a gerincvezeték. A kazánok földgáztüzelésre történő átalakítására és távhőszolgáltatás jövőbeni működtetésére a Prometheus Zrt. adta a legkedvezőbb ajánlatot. A szerződés 1998-ban került aláírásra, és még az évben, 2 db GI 510 Baltúr gázégő került fel a kazánokra. Ősszel már földgázzal indult a fűtési szezon, az árak változatlanul tartása mellett. A szerződés tartalmazta az épületek tulajdonosaihoz tartozó hőközpontok korszerűsítését és a teljes távhővezeték felújítását. Ezeket a munkákat 1999-ben kezdte el a cég.

A Prometheus Zrt. 2001-ben beolvadta a Dalkia Zrt-be, ettől kezdve új terv fogalmazódott meg. A földgáz energiájának kettős hasznosításával villamos- és hőenergiát lehet egy időben az ún. gázmotor berendezéssel termelni. Ez egy újabb beruházást jelentett a fűtőmű területén. Az irodának használt Árpád utcai faházra igényt tartott Dombóvár Város Önkormányzata és 2003-ban átköltözött az ügyfélszolgálat a Népköztársaság utca 7. (ma Pannónia út. 7.) alatti bérleménybe, ma is itt van a távhőellátó irodája.

A regnáló kormány 2005. XVIII. törvénye jól szabályozta a távhőellátás körülményeit a takarékossági célú mérést, elszámolást. A Dalkia Zrt. 2006-ban beolvadt a Veolia Zrt-be. Az új cég a távhőellátási szerződést megújította Dombóvár Város Önkormányzatával. A 104/2011 Kormányrendelet módosította a 2005. XVIII. törvényt, visszatértek a légköbméter alapú elszámoláshoz, s költségosztóvá minősítettek át minden mérő berendezést.

2010-ben lehetőségem volt és kértem a nyugdíjazásomat, a feladatokat Hevesi Róbertnek adtam át.

2017 - az eredeti szerződésben meghatározott működtetési megállapodás lejárt. Dombóvár Város Önkormányzata ismét kiírt egy működtetési pályázatot, amire a Veolia Zrt. jelentkezett. A megállapodás megtörtént, amit 2017. szeptember 12-én írtak alá. Ebben a koncessziós szerződésben a Veolia Zrt. újabb 25 évre vállalta a távhőellátás működtetetését, korszerűsítését Dombóváron. A két fél új céget alapított Dombóvárhő Kft. néven. A távhőrendszer működte-téséhez szükséges hőenergiát egy 19,8 MW beépített névleges hőteljesítményű földgáztüzelésű fűtőmű termeli meg. A rendszer pedig mintegy 48 hőközponton, valamint összesen 4,6 kilométer hosszú nyomvonalon keresztül juttatja el a hőt a lakossági és közületi felhasználókhoz. A regnáló kormány fix lakossági távhő energiaárat határozott meg és mindenhol ezt kell alkalmazni.

2021 - felújították a gázmotort és szeptember óta újra működik. Ismételten van kapcsolt villamos és hőtermelés együtt.

Sokan dolgoztak az elmúlt 50 évben azon, hogy jól működjön Dombóvár távhőellátása. Többségének személye, neve általam ismert, de adatvédelmi okokból nem tehetem közzé. Köszönet a munkájukért!

Frucht Ferenc

Címkék: távfűtés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.